I sommeren 2020 blev der fundet en helt ny art for Danmark i en lergrav i Nordøstsjælland. Den nye art var en bugsvømmer, hvilket er en vandtæge. Denne nye art af bugsvømmer kommer oprindeligt ikke fra Europa, men stammer fra central Asien. Grundet dette, valgte man at give den det danske navn Østlig Rovbugsvømmer (Cymatia rogenhoferi).
Østlig rovbugsvømmer er nem at skelne fra andre arter af bugsvømmer. De andre arter af bugsvømmer i Danmark har typisk sorte striber på det man kalder toppladen eller pronotum (pladen bag hovedet og før dækvingerne). I stedet for sorte striber, er østlig rovbugsvømmer sort og spættet med gule prikker i forskellige størrelser og former. Det samme mønster gælder på dækvingerne. Østlig rovbugsvømmer er desuden ikke særlig stor og måler kun 7 – 8 mm i længde.
Østlig rovbugsvømmer opholder sig enten i vandplantevegetation eller på den sandede bund i stillestående vand. Her jager den efter dafnier og vandlopper, som udgør dens fødeindtag. Hvis man derfor gerne vil finde Østlig rovbugsvømmer, er det oplagt at føre sit net igennem vandplanter eller langs den sandede bund i en råstofsø. Østlig rovbugsvømmer er en hurtig svømmer, og bagbenenes behåring hjælper den godt på vej og fungerer nærmest som en paddel.
Østlig rovbugsvømmer er på nuværende tidspunkt ikke kendt fra mange steder i Danmark. Det første fund på gjort i en lergrav i Nordøstsjælland i 2020. Herefter blev den fundet i en råstofsø ved Davinde Søerne (Fyn) i 2022 og hertil ved Køge Nord (Sjælland) i 2023 i flere regnvandsbassiner. Det seneste nye fundsted stammer fra Lolland i 2024, hvor den er blevet fundet i en dam på en mark. Arten regnes derfor med at være udbredt men sjælden indtil videre. De fleste af fundene er i Danmark blevet gjort i menneskeskabte søer og især i råstofsøer. Der er derfor god chance for at finde østlig rovbugsvømmer i flere råstofsøer rundt omkring i Danmark.
Foto: Johan Kjær-Prehn