I råstofsøer med filamentiøse alger (trådformede alger) kan man være heldig at støde ind i den meget lille vårfluelarve Oxyethira flavicornis. Vårfluelarverne er generelt kendt for deres egenskab til at kunne bygge huse ved hjælp af et sekret, de kan lave fra deres mundkirtler. Nogle vårfluelarver bygger transportable huse med diverse materialer så som sten, blad og pinde, mens andre bygger retræter med fangstnet, som de bruger til at fange fødepartikler. Der er også enkelte vårfluer, som først laver et hus, når de skal forpuppe sig. Når vårfluen forpupper sig, foregår dette under vand, og når vårfluen er klar, bryder den fri af sin puppe, flyder op til overfladen og overgår til sit voksenstadie.
De voksne vårfluer kan godt forveksles med f.eks. møl, men vårfluernes vinger er mere behårede på oversiden, hvilket deres latinske navn Trichoptera (Tricho = behåret, ptera = vinger) kommer fra.
Vårflueslægten Oxyethira består af relativ små larver med en længde på ca. 3 mm og en bredde på 0,8 mm. Bagkroppen er grøn og forkroppen samt hovedet er brunligt. Bagkroppen er uden gæller samt bliver bredere på midten og virker opsvulmet. I vårflueslægten Oxyethira er det almindeligt, at larverne laver et flaskeformet hus, der er ca. 4 mm langt og 1 mm bredt.
Oxyethira-slægten lever i stillestående til langsomt flydende vand med vandplantevegetationen, hvor den spiser små filamentiøse alger. Hvis man derfor skal finde Oxyethira skal man lede i mellem vandplanter med et godt øje, da de er små.
Oxyethira flavicornis er vidt udbredt i Danmark og kan findes i mange forskellige søer og damme.
Fotos: Johan Kjær Prehn